Ceny bytů v Hradci Králové přestaly růst, odborníci očekávají korekci

Ceny bytů v Hradci Králové přestaly růst, odborníci očekávají korekci

10.9.2018 - Koupit si byt, nebo raději ještě chvíli počkat? Otázka, kterou si pokládají nejen obyvatelé Hradce Králové, ale i dalších českých měst. Ceny nemovitostí se dostaly na své desetileté minimum v polovině roku 2014 a od té doby byly na vzestupu. Bude tomu tak i v dalších letech, nebo se máme připravit na cenovou korekci?

Lenka Bečvářová z královehradecké realitní kanceláře Garanční fond bydlení zaznamenala nejvyšší cenu bytů v Hradci Králové na jaře letošního roku. Od té doby si nemovitosti svoje ceny drží. Stejnou situaci monitorují také Jakub Janiš ze společnosti Fortunae i Jana Koppová z Bernecker reality. Vše tedy nasvědčuje tomu, že trh dosáhl svého maxima a kupující již nejsou ochotni rostoucí ceny akceptovat. Velkou měrou se na tom mohlo podepsat avizované zpřísnění parametrů pro získání hypotečních úvěrů, jenž vstoupí v platnost 1. října letošního roku. Pro mnoho kupujících jsou externí zdroje jedinou možností, jak vlastní nemovitost financovat a pokud zájemci již nyní vědí, že nové parametry nesplní, tak reality nevyhledávají. Kupní síla se tak snižuje, což se může projevit právě zastavením růstu cen.

Podle oslovených realitních makléřů jsou nejvíce žádané menší byty kategorie 1+KK a 2+KK. "Často jde o investiční byty, které jsou následně pronajímány. O malé byty májí zájem i mladé rodiny, a to zejména kvůli jejich cenové dostupnosti," upřesnil Jakub Janiš z realitní kanceláře Fortunae. Developerské společnosti si jsou této skutečnosti vědomy a snaží se současným požadavkům přizpůsobovat. Lenka Bečvářová eviduje zvýšenou poptávku po zrekonstruovaných bytech v lepších lokalitách. Rekonstruované byty jsou vyhledávané také v ostatních městech. Mnoho kupujících chce koupit a hned bydlet. Představa, že by museli nově nabytou nemovitost rekonstruovat, se jim příliš nezamlouvá. Další výhodou starších bytů bývá jejich lokalita. Většinou se nachází v centrech měst.

Malometrážní byty jsou ovšem velmi často vyhledávány také investory. "Příkladem mohu uvést konkrétní byt, jehož prodej jsme zprostředkovali opakovaně a každý nový vlastník na prodeji vydělal statisíce korun.  Malé byty byly vždy výhodnou investiční záležitostí a cenový nárůst během dvou tří let činil i 30 % ceny," dodala Jana Koppová.

Otázkou tedy zůstává, zdali se nyní nacházíme v období pouhého zastavení vzestupu cen nemovitostí a čeká nás další pokračování růstové tendence, nebo přijde otočení trendu a postupné snižování cen bydlení. "Co se týče cenového vývoje, očekáváme mírný pokles cen bytů zvláště v méně oblíbených částech města, ale pouze na úrovni do 5 % z nabídkových cen. U rodinných domů nebude docházet k žádnému markantnějšímu propadu cen i vzhledem k velmi omezené nabídce stavebních pozemků v Hradci Králové a blízkém okolí," predikuje další vývoj Lenka Bečvářová. Podle Jakuba Janiše dosáhly ceny bytů svého maxima a k jejich navyšování nebude docházet. "Předpokládám spíše stagnaci," uzavírá Janiš. Pokles cen o 5 % v příštím roce očekává také Lenka Bečvářová a dodává: "U rodinných domů nebude docházet k žádnému markantnějšímu propadu cen i vzhledem k velmi omezené nabídce stavebních pozemků v Hradci Králové a blízkém okolí."

Pokud dojde na slova realitních makléřů, tak by mělo dojít v příštím roce ke zklidnění situace na realitním trhu, alespoň co se cen bytů týče. Mnoho odborníků také s napětím očekává, jak bude probíhat financování bydlení po 1. říjnu letošního roku. To může být klíčové pro další vývoj na realitním trhu nejen ve Východních Čechách.

Průměrné ceny jednopokojových bytů Hradec Králové
Ceny bytů Hradec Králové


Lucie Mazáčová

odebírat zprávy