V Brně došly cenově dostupné novostavby

V Brně došly cenově dostupné novostavby

24.4.2018 - Za první čtvrtletí letošního roku se v Brně prodalo jen 88 nových bytů, zájem byl především o dispozici 1+kk. Lidé vykoupili skoro všechny cenově dostupné byty v novostavbách a na trhu tak zůstávají jen ty dražší, které si nemůže dovolit každý. Více než polovina bytů, jež jsou teď v Brně v nabídce, stojí přes 3 850 000 korun. Nejdražší byt se zde prodává za 19 milionů korun. Průměrná cena za metr čtvereční u bytů, které jsou aktuálně volné, se vyšplhala na 73 tisíc korun. To představuje meziročně 19% zdražení.

Cena za metr čtvereční roste, může za to i vysoká zaměstnanost
Chybějící územní plán, a tedy nemožnost stavět nové bytové domy jsou obvykle zmiňované důvody, které stojí za zdražováním. Přidávají se k nim ale i další faktory. "Poslední rok ve stavitelství přinesl především výrazné zdražení všech vstupních nákladů – minimální nezaměstnanost žene ceny nahoru, a to od odborných prací architektů, projektantů a managementu až po dělníky na stavbě. To je položka, která ve spojení s enormně dlouhými povolovacími procesy novostavby velmi prodražuje. Zároveň zdražují i všechny ostatní vstupy, především ceny pozemků," vysvětluje Alexej Veselý, ředitel společnosti Trikaya. Nejvíce bytů se prodalo v prvním čtvrtletí v městské části Brno-střed.

Průměrné ceny bytů Brno novostavby

Nového majitele má jen 88 bytů
Od ledna do konce března se v Brně prodalo pouze 88 bytů. Největší zájem byl o dispozici 1+kk (39,8 % prodejů), dvoupokojové byty pak tvořily 29,5 % prodejů. "Klienti kupovali především garsonky, přestože právě tato dispozice zdražila za poslední měsíce nejvíc,“ říká Alexej Veselý. „Malé byty lidé pořád kupují jako investici, aby zhodnotili své peníze. Při současných stále velmi nízkých úrocích hypoték se to jednoznačně vyplácí."

Byty v nabídce jsou, jenže jen drahé
V Brně mohou lidé aktuálně vybírat z 500 volných bytů, které jsou právě teď dostupné. "To je dobrá zpráva pro ty, kteří hledají nové bydlení, protože nabídka dostupných bytů se zvětšila a dostává se na úroveň před dvěma lety. Stavitelé dali do prodeje nové byty v nových bytových domech, takže je z čeho vybírat," říká Veselý. Průměrná cena za metr čtvereční u bytů, které jsou teď aktuálně volné, se vyšplhala na 73 tisíc korun. To představuje meziročně 19% zdražení. Přestože je bytů zdánlivě dostatek, zcela chybí ty v nižším cenovém segmentu. Bytů do 50 tisíc za metr čtvereční jsou v nabídce developerů pouze 3 %. Přitom ještě před rokem tvořily téměř čtvrtinu veškeré nabídky. Dva roky zpátky pak dokonce více než 40 %.

Vývoj průměrné ceny novostavby Brno
Celkem mohou lidé vybírat byty ve 42 novostavbách v Brně. Pouze ve 14 z nich je ale více než deset volných bytů. Ostatní jsou spíše doprodeje posledních volných bytů. Objevilo se navíc několik exkluzivních projektů, například bytové domy Neumanka v Masarykově čtvrti, u kterých se cena pohybuje výrazně nad průměrem trhu. Aktuálně nejvíce volných bytů nabízí nový projekt v Králově Poli – druhá etapa Ponavia rezidence. Do prodeje jich bylo uvolněno 110.

Brno segmentace trhu novostavby

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy